Çamur Banyosu


Çamur banyoları suya göre daha derin ve güçlü bir ısınma yaratır. Çamurda kükürt , volkanik kül gibi minerallere rastlanır. Romatizma ve cilt hastalıkları tedavisine iyi geldiği bilinir.

Banyolar soğuk (hipotermal; 34ºC’nin altında), ılık (izotermal; 34-35ºC sıcaklıkta), sıcak (termal; 36-40ºC sıcaklıklarda) ve aşırı sıcaklık (hipertermal; 40-42ºC sıcaklıkta) olarak sınıflandırılmaktadır. Banyo süresi genellikle 20 dakikadır. Banyo uygulamaları tam, yarım, ve oturma banyoları şeklinde yapılmaktadır. Banyolar genellikle 2-4 hafta süreyle, ya her gün (haftada bir gün banyosuz geçer) yada gün aşırı bir kez yapılmaktadır. Banyo alma sıklığı kaplıca doktoru tarafından ayarlanmaktadır. Bir kaplıca küründeki banyo sayısı 15-20 arasındadır.

Peloidler banyolar şeklinde (tam, yarım ve oturma banyoları) ya da daha çok paketler şeklinde kullanılmaktadır. Paket tarzında uygulama en sık kullanılan peloidterapi yöntemidir. Çamur banyosu uygulamalarında mineralli bataklar, deniz ve delta balçıkları ve termomineral suyla karıştırılmış şifalı topraklar kullanılmaktadır. Paketler vücudun belli bölgelerine uygulanmaktadır. Sıcaklıkları 50ºC’ye kadar olabilen çamurların uygulama süresi genellikle 30-40 dakikadır. Uygulama sıklığı da iki veya üç günde bir olup bir kürde ortalama 15-18 uygulama yapılmaktadır.

Çamurların banyo şeklinde kullanımı daha çok turbalarla sınırlıdır. Tam çamur banyosu uygulamalarında suyun sıcaklığı 39–40ºC arasında tutulmakta olup banyo süresi 15-20 dakikadır. Bu tür banyolar haftada 2-3 kez olmak üzere bir kürde 8-10 defa uygulanmaktadır. Yarım banyo uygulamalarında suyun sıcaklığı 38–42ºC arasında tutulmakta olup banyo süresi 10-25 dakikadır. Bu tür banyolar haftada 2-3 kez olmak üzere bir kürde 10-12 defa uygulanmaktadır. Oturma banyosu uygulamalarında ise suyun sıcaklığı 39-44ºC arasında tutulmakta olup banyo süresi 15-30 dakikadır. Bu tür banyolar haftada 3-4 kez olmak üzere bir kürde 12-16 defa uygulanmaktadır.

Uygulamalardan sonra ılık bir duş ile vücut çamurdan temizlenmektedir. Çamurun temizlenmesinden sonra hasta kurulanır ve 30-60 dakika süreyle dinlenir. Bu tedavi yöntemi doktor yönlendirmesi ve gözetiminde romatizmal hastalıklar, post-travmatik, postoperatif, ortopedik lezyonlar, jinekolojik rahatsızlıklar ve bazı sindirim ve ürogenital kronik hastalıklarında uygulanmaktadır.

Çamurun kullanıldığı başlıca hastalıklar

Çamur tedavisi genel ya da lokal uygulama şeklinde yapılabilir. Uygulama hasta açken ve sabah saatlerinde yapılmalıdır. Tam banyo kürlerinde kural; dozun hem süre, hem sıcaklık yönünden yavaş yavaş arttırılmasıdır.

Romatizmal hastalıklar: Romatoidartrit, psöriatik artrit, ankilozan spondilit, omurga artrozu, disk hernisi, osteokondroz, miyalji ve nevralji, travma sekeli, ödem, kronik genital enfeksiyonlar.

Kadın hastalıkları: Kronik genital enfeksiyonlar, over yetersizlikleri, uterus hipoplazisine bağlı kısırlık, adet bozuklukları, klimakterik (menapozal) yakınmalar, post-operatif dönem, vajinal ve servikal akıntılar.

Deri hastalıkları: Egzema, psöriasis, toksik dermatid, akne, vulgaris.

Çamurla gelen güzellik

Kaplıcalar sadece hastalara şifa kapısı olmuyor. Aynı zamanda fazla kilolardan yakınanlar, cilt bozukluğu olanlar ve güzelleşmek isteyenlerin de umudu…

Kaplıcalarda uygulanan yoğun diyet ve kür programları, sıcak suyun da etki- siyle birleşince mucizeler yaratıyor. Hele dünyanın dört bir yanında çamura bulanmak için insanların geldiği Dalyan’da mucizeye tanık olanlar, her fırsatta bu deneyimini tekrarlamak istiyor. Banyo ve içme kürleri şeklinde tatbik edilen ve halk arasında ‘acı su’ diye bilinen sülfatlı sular, vücutta depolanmış yağları yakarak fazla kilodan arındırır. Böbreğin faaliyetini hızlandırarak vücuttan su ve tuzun bol miktarda boşalmasını temin eder. Ayrıca karaciğeri tenbih ederek kandaki zararlıpartikülleri temizler.

Dalyan Çamur Banyoları

Dalyan’ın pek çok yerinden kayaların arasından kaplıca suyu çıkmaktadır. 39 derece sıcaklıktaki bu kükürtlü sular, klörür, sodyum, hidrojensülfür, florür ve radyoaktif radon gazı içermektedir. Dalyan’ın kaplıcaları, geçmişte sadece yöre halkına şifa dağıtıyordu. İnsanlar çadır kurup, günlerce kür alıyordu. Bu suların, başta metabolizma, sinir, romatizma, siyatik, kadın ve cilt hastalıkları olmak üzere pek çok derde deva olduğuna inanılıyordu. Ameliyat olanlar da nekahat döneminde bu sulardan yararlanıyordu.

Bu sulardan Orta (Gelgirme) Kaplıca, 1990′lı yıllarda yeniden düzenlendi ve “Güzellik Çamuru” olarak ünlendi. Çamur banyosu, günümüzde eğlence kaynağı haline geldi. Burada 2 noktadan sıcak su çıkmaktadır. Bunlardan biri çamur banyosu halindedir. Saniyede 20 litre debisi olan diğer su küçük bir havuz halindedir.

Dalyan çamuru gençlik iksiri. Çamur banyoları, Dalyan’ın yanı sıra Köyceğiz, Sarıgerme, Göcek, Bodrum, Fethiye, Ölüdeniz ve Marmaris gibi önemli turizm merkezlerine tatile gelenlerin uğrak yeri. Çamur banyolarının suyunda ve ılıcasında kükürt, demir, magnezyum gibi elementler var. Ancak, 39 derece sıcaklıkta akan şifalı su ve kayaların dibinden sızan çamur, farklı bir bileşime sahip. Bu çamur yüze ve vücuda sürüldüğünde cilt dirilik kazanıyor. Bu etki kaynakta bulunan ‘radon’ elementine bağlanıyor.

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları Çamur Banyoları

Dünyaca ünlenmiş çamur banyolarında Toprak 68° şifalı su ile karıştıldığında 40°-45° bir çamur ortaya çıkar. Bu toprak kaplıca yakılarından sağlanan çok az kumlu kızıl bir kildir. Çamur banyosu küvetini 30 cm kalınlığında dolduran kil, üzerinden geçirilen sıcak kaplıca suyu ile çamur haline getirilir. Sıcak kaplıca suyu çamurun üzerinden 3-5 cm kalılığında bir sure bekletildikten sonra kesilerek küvetten tamamen akıtılmaktadır. Daha sonra kürekle açılan çamurun içerisine hasta başı dışarıda kalacak şekilde uzanmakta üstü çamur ile örtülmektedir. Belirli bir sure çamurun içerisinde kalan hasta için günde bir defa bu işlem uygulanmaktadır.

Bu çamur banyosuda her türlü romatizma, nevralji, nevrit, polinevrit, kırık-çıkık tedavilerinde, çoçuk felcinde ve kadın hastalıklarında faydalı olduğu doctor raporları ile onaylanmıştır.

Suyun Özellikleri: Kimyasal sınıflandırılması; sülfat, bikarbonat, sodyum, kalsiyum ve ayrıca bromür, karbondioksit, arsenik ve radonlu olarak yapılmıştır. Suyun içerisinde potasyum, amonyum, magnezyum, demir, alüminyum, mangan gibi katyonlar ile klorür, nitrat, iyodür, hidrofosfat ve hidrokarbonat gibi anyonlar bulunmaktadır. Ayrıca metasilikat asidi ile gazlardan serbest karbondioksite rastlanılmıştır. Isısı 62° ile 68° arasında değişmektedir. Radyoaktivitesi 13 ile 25 arasında değişmekte olup, pH değeri 6,6 veya 7′dir.