Fizyoterapi


Fizyoterapi bilimi, kas iskelet sinir sisteminin, anatomisi, egzersiz, masaj, çeşitli fiziksel ajanların vücut sistemlerine etkileri ile ilgili bilgiler ışığında fiziksel fonksiyonların geliştirilmesi amacı ile başlamıştır. Fizyoterapi ve rehabilitasyon, hareket yetersizliğine yol açan hastalıklar, yaralanmalar ve ağrılı durumlar sonrasında fonksiyonel durumun olabildiğince iyileştirilmesi ve devamı için bilimsel kanıtlara dayalı değerlendirme ve fizyoterapi rehabilitasyona özel tedavi yaklaşımlarının fizyoterapistler tarafından uygulandığı bir bilim dalıdır.
Fizyoterapistlik mesleği, önleme, tedavi ve rehabilitasyon işlemleri içinde hareket potansiyelinin tanımlanması ve yaşam kalitesinin maksimum düzeye çıkarılması ile ilgilidir. Fizyoterapist, hareket, kuvvet, koordinasyon ve enduransı artırarak kas iskelet sistemi fonksiyonlarını geliştirmek, hareket yetersizliklerini azaltmak, fiziksel uyumu sağlamak amacı ile egzersiz, ısı, ışık hidroterapi, elektroterapi, manipülasyon gibi değişik fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımlarını uygular. Fiziksel fonksiyonları ve günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlık seviyesini, ağrıyı değerlendirerek fizyoterapi programını planlayıp uygular.
Rehabilitasyon, kişinin doğuştan veya sonradan, herhangi bir nedenle oluşan kalıcı veya geçici yetersizliklerinin, kaybedilmiş bazen de limitlenmiş olan fonksiyonel kapasitesinin belirlenerek tedavi edilmesi, psikolojik sosyal ve mesleki açıdan da desteklenerek günlük yaşamda bağımsız duruma gelmesini sağlamaktır.
Çok yönlü tedavi yaklaşımı olan rehabilitasyon, bedensel özürlülerde hastalığa ve hastaya özgü fizyoterapi ve rehabilitasyon programını gerektirir ve rehabilitasyon programının standardizasyonu yoktur. Rehabilitasyon uygulamalarının ana elemanı fizyoterapisttir.
Balneoterapinin önemli bir unsuru da rehabilitasyon ya da fizyoterapidir. Fizyoterapi kişiye özel fizyoterapi odasında uygulanabileceği gibi, grup egzersizi olarak termal havuzda da uygulanabilir. Egzersizler profesyonel rehabilitasyon uzmanlarının denetim ve gözetiminde yapılır. Amacı, hastanın hareket yeteneğini doğal haline döndürmek, ya da en azından olabildiğince artırmaktır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon oldukça geniş hastalık gruplarına hitap etmektedir:
Medulla spinalis lezyonlarıTam veya kısmi felçTravmatik beyin yaralanmalarıPeriferik sinir yaralanmalarıMultiple skleroz (MS)Serebral Palsi (SP)Spina BifidaPoliomyelitKırıkArtroplastiSkolyozEl RehabilitasyonuSpor yaralanmalarıAmpute RehabilitasyonuEnflamatuar romatoid hastalıklarOsteoartritAğrı ( Bel, boyun ağrıları vb.)FibromiyaljiMyofascial ağrıSistemik romatizmal hastalıklar ( Sistemik lupus eritamatozus, scleroderma, enflamatuar myopatiler vb.)Kanser RehabilitasyonPost-op ve Pre-op RehabilitasyonKardio-Pulmoner RehabilitasyonGeriartrik RehabilitasyonOrgan transplantasyonları sonrası Rehabilitasyon