Shiatsu


Shiatsu (şiatsu) kelimesi Japonca bir kelime olup, “parmak basıncı” anlamı taşımaktadır. Japonca’da “shi” parmak, “atsu” ise basınçtır. Her ne kadar Shiatsu kelimesi parmak basıncı anlamına gelse de, aslında Shiatsu parmakların, dirseklerin, dizlerin ve ellerin hep birlikte kullanıldığı bir masaj yöntemidir.
Shiatsu, geleneksel Çin tıbbına ve Japonların tarihi masaj tekniklerine dayanan fiziksel bir terapidir. Japon türü Akupresür. Shiatsu’yu akupunkturdan ayıran ve daha güçlü kılan pek çok özellik vardır.
Akupunktur ve Shiatsu, 5000 yıldan bu yana tanınan kadim meridyen (beden içi enerji kanalları) haritasını kullanmaktadır. Amaç, tıkanmış olmaları muhtemel enerji dağıtım noktalarına iğne batırmak ve batırılan iğneyi, içeride çevirip bir vakum yaratarak, noktanın meridyenin diğer bölümlerinden kendine doğru enerji çekmesini sağlamaktır. Böylece, beden içi enerji dolaşımı yeniden dengeye girecektir.
Ağrıyan noktalara ve akupunktur noktalarına veya meridyen boyunca, dairesel şekilde hafif bastırarak masaj yaparak birikmiş enerji çözülür ve vücudun kendi kendini iyileştirme gücü tetiklenir. Ki denilen hayat enerjisinin aktığı meridyenler (kanallar) üzerindeki belirli noktalara uygulanan basınç sayesinde vücudun çeşitli bölgelerinde bulunan gerginlikler ve kasılmalar giderilir. Önemli bir tedavi ve iyileştirme yöntemi olan Shiatsu, aynı zamanda sağlıklı kişilerin sağlıklarını korumasına da katkı sağlar. Bu yöntem, iğnesiz akupunktur ve “accupressure” olarak da bilinir.
Shiatsu’nun yararları:
Temel amacı bedenin bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Bununla birlikte, bel/boyun/sırt ağrıları/fıtıkları, adale kasılmaları/gevşemeleri ve -kanser dışında kalan- her türlü iç organ hastalıklarının sağaltılmasında çok etkin ve kesinlikle yan etkisi bulunmayan bir masaj yöntemdir.
Shiatsu tatbiki sonucu kas dokusunun esnekliği artarak kişiye huzur verir, zihnini berraklaştırır, baş, sırt, bel, boyun v.s. ağrılarını geçirir, iç salgı bezlerinin ve iç organların çalışmalarını düzenler, sindirim sistemi, romatizma, kireçlenme v.b. sorunlarda etkilidir, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, stresin etkilerini azaltır ve giderir, nihayet uykunun kalitesini yükseltir. Shiatsu’nun hiçbir yan etkisi yoktur.
Deriye esneklik kazandırır.Dolaşım sisteminin gelişmesini sağlar.Kas sistemini geliştirir.Kemik yapısının iyileştirilmesine yardım eder.Sindirim sisteminin fonksiyonlarını destekler.Hormonal dengenin korunmasına yardımcı olur.Sinir sisteminin fonksiyonlarını düzenler.Tedavi alanları:
Shiatsu’yu akupunktur gibi diğer Uzakdoğu kökenli iyileştirme yöntemlerinden ayıran en önemli özelliği, yalnızca tek bir organa veya bedenin bir bölümüne değil, vücudun tümüne uygulanması ve böylece iyileştirmeye yardımcı olmasıdır. Bu açıdan Shiatsu, hem bedeni hem de ruhu dinlendiren ve güçlendiren bütünsel (holistic) bir iyileştirme yöntemidir.
Romatizma tedavisiSırt ağrılarıBaş ağrısı/migrenUykusuzlukBağırsak problemleri (kolit, kabızlık, ishal)Kas çekilmeleriÜremeyle ilgili problemlerSolunum problemleri (astım, bronşit)SinüzitStres kaynaklı rahatsızlıklar