Basınç Tedavisi


Özel bir hava kamarası sistemi yoluyla lenfatik drenaj yapan araçlar. Bu sistemde ödemi çözen ve sıvı muhafaza eden şekilde uç noktalara düzenli baskı uygulanır. Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) bir basınç odasında tümüyle basınç altına alınan hastaya aralıklı olarak % 100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan medikal bir tedavi yöntemidir.
Lenf veya derin toplardamar hastalıklarında hastaların bacak veya kollarında şişlik, ayakta kalınca kramp şeklinde ağrı, yorgunluk, gerginlik hissi olur. Basınç tedavisi hastaların bu problemini azaltmaya ya da kaldırmaya yönelik bir tedavi yöntemidir. Tedavi, bulguların derecesine göre günde 30 dakika ila 2 saate ulaşan seanslar halinde,toplam 2 hafta süre ile yapılmaktadır.
Basınç Odası
Basınç odası çelikten yapılmış, içerisine hava verilerek basınçlanabilen, içeride bulunan kişilere % 100 oksijen soluma olanağı sağlayan kabinlerdir. HBOT uygulamalarında hastaların büyük çoğunluğu normalde içinde bulunduğumuz atmosferik basıncın 2-2,5 katı basınç altında oksijen solurlar. Basınç odasının yanlarında lumboz olarak adlandırılan dışarıdan içerinin, içeriden dışarının gözlenmesine yarayan pencerelermevcuttur. Basınç odası içinde hastaların rahat bir biçimde oturmaları için koltuklar bulunmaktadır. Hastalar sedye üstündeki hastalar yatar vaziyette de tedaviye alınabilirler.
Hiperbarik Oksijen” normal atmosfer basıncının (760 mm Civa) 2, 2.5, 3 katına kadar arttırılarak özel olarak imal edilmiş bir basınç odasında ve konforlu bir ortamda, hastaya %100 Oksijen solutulmasıyla gerçekleştirilen sistematik bir tedavi şeklidir. Örneğin 3 atmosferlik basınç altında %100 oksijen solunduğu zaman dokulara temiz kan götüren atardamar kanındaki oksijen kısmi basıncı 20 katına çıkar.
Basıncı artmış oksijen etkinliği artmış oksijendir ve doku düzeyinde birçok olumlu etkiler yapar. Bu etkiler arasında yeni damar gelişimi ve yara iyileşmesini sağlayan kollajen-fibroblast üretiminin artması mikrop bulaşmış dokulardaki bakterileri öldürerek vücudu koruyan hücrelerin etkinliklerini arttırması sayılabilir. İşte Hiperbarik Oksijen bu etkileri sayesinde doku düzeyindeki düşük oksijen basıncı nedeniyle bir türlü antibiyotiklere ve cerrahi tedaviye yanıt vermeyen kronikleşmiş yaralar, kaynamamış mikrop bulaşmış kırıklar, yanık yaraları ve oksijensiz ortamda hızla üreyen bakteri gruplarına bağlı enfeksiyonların iyileşmesi için etkili bir destek sağlanmış olur.
Hiperbarik oksijen tedavisi etkileri;
Plazmada çözünen oksijen miktarı artarHipoksik dokuların oksijenasyonu sağlanırAnaerobik bakterilerin üremesi durdurulurBazı antibiyotikler ile sinerjistik etki sağlanırVazokonstriksiyon sayesinde ödem azalırKarbonmonoksit ve siyanid zehirlenmesinde sitotoksik etkiyi önlerYara bölgesindeki lökosit aktivasyonu güçlenirYara bölgesinde yeni damar oluşumunu (angiogenesis) sağlarYara bölgesinde konnektif doku oluşumunu uyarırHiperbarik oksijen tedavisinin kullanıldığı hastalıklar;
Dekompresyon hastalığı (vurgun)Hava ve gaz embolisiKarbonmonoksit, siyanid zehirlenmesi, akut duman inhalasyonu,Gazlı gangrenYumuşak dokunun nekrotizan enfeksiyonları (derialtı, kas, fas, fasya)Crush yaralanmaları, kompartman sendromu ve diğer akut travmatik iskemiler.Yara iyileşmesinin geciktiği durumlar (diyabetik ve non-diyabetik)Kronik refrakter osteomiyelitAşırı kan kaybıRadyasyon nekrozlarıTutması şüpheli deri flepleri ve greftleriTermal yanıklarBeyin absesiAnoksik ensefalopatiAni işitme kaybıRetinal erter oklüzyonuKafa kemikleri, sternum ve vertebralakarın akut osteomiyelitleriBasınç ile Selülit Tedavisi
Hava basıncı ile kan ve lenf dolaşımını harekte geçiren bu yöntem, selülit tedavisinde çok etkilidir. Bir güzellik uzmanı ya da estetisyen tarafından uygulanan basınç tedavisi, kişiye özel programla birlikte uygulanır.
Bu metodda, bacaklar sarılır. Hava basıncı ile çalışan bir odaya girilir. Çok dikkatlice yavaş yavaş, hava basıncı azaltılır. Bununla da lenfatik dolaşım ve kan dolaşımı harekete geçer.