Masaj Salonu


Masaj Salonları “AÇILMASI İZNE BAĞLI YERLERE UYGULANACAK İŞLEMLER HAKKINDA YÖNETMELİK” kurallarına göre işletilir. Bu yönetmelikle Masaj Salonu hakkında yapılan tanımlar aşağıdaki gibidir:
Masaj salonu: Vücut yüzeyinde el, elektrik, su aracılığıyla iyileştirme ve bakım yöntemlerinin uygulandığı yeri,
Birleşik tesis: Hamam, sauna, masaj ve güzellik salonu ile benzeri tesislerden iki veya daha fazlasının bir arada bulunduğu yeri,
Masör/Masöz: Hamam, sauna veya masaj salonu gibi yerlerde dinlenme, sağlık ve tedavi amacıyla masaj yapan kişiyi,
ifade eder.
Masaj birimi (masaj odası); tek oda veya kabinlerin zemin alanı en az 5 metrekare olmalıdır.
Masaj sözcüğü ingilizce, fransızca ve almanca da “Massage” olarak yazılmakta, İtalyancada “massaggio” ispanyolcada “masaje” şeklinde yer alıyor. Masajın tarifi ise: Vücut yüzeyine el, elektrik, su aracılığıyla çeşitli işlemler yapma biçiminde, iyileştirme ve bakım yöntemi, ovma, ovuşturma.
Masajcı ise: “Sağlık ve tedavi amacıyla masaj yapan kimse, masaj terapisti, masör / masöz” diye tanımlanıyor.
Masaj Uygulamaları için, masörlük veya masözlük konusunda eğitim aldığını belirleyen belgesi bulunan kişiler çalıştırılabilir. MEB masaj kursu sertifikası tüm masaj yapılan yerlerde tek geçerli setifikadır.
Merkezlerde gerek duyulur ise, tabibin sorumluluğunda fizyoterapist, sağlık memuru, hemşire gibi sağlık alanında eğitim görmüş personel çalışabilir.
Bekleme salonu: Kişilerin kullanımına uygun şekilde döşenmiş, kişinin karşılandığı, yapılacak uygulama ve işlemlere kadar beklediği, içerisinde sekreterya bölümünün yer aldığı ve kullanım amacına uygun olarak yeterli büyüklükte alan. Sağlık kuruluşuna ait Uygunluk Belgesinin aslı, Mesul Müdürlük Belgesinin aslı, kuruluşta tüm çalışanların isimlerinin ve görevlerinin yazılı olduğu bir tabela, uygulanan metotların ücretlerini gösterir fiyat listesi, sağlık kuruluşu ile ilgili şikayetlerin yapılabileceği müdürlük telefonlarının bulunduğu liste, başvuran kişilerce kolayca okunabilecek şekilde bekleme salonunun uygun bir yerine asılır.
Merkezler ve salonlar; Cilt (yüz ve boyun) Bakım Birimi, Epilasyon/Depilasyon Birimi, Vücut Bakım (sellülit) Birimi, Aktif Jimnastik Birimi, El ve Ayak Bakım Birimi ve Bronzlaştırıcı Biriminden oluşur.
Zayıflama Bölümü; Bünyelerinde Vücut Bakım (sellülit) Birimi ve/veya Aktif Jimnastik Birimi bulunduran merkezlerde tabibin sorumluluğunda Zayıflama Bölümü kurulabilir. Bu bölümde diyetisyen için, ayrı bir çalışma mekanın olması gerekir.