Masör


Müşterilerine elleri veya masaj aletleri ile masaj yaparak kan dolaşımlarını kolaylaştıran, yorgunluklarını gideren, sinirleri yatıştıran, vücuttaki zararlı maddelerin dışarıya atılmasını sağlayan kişi
Diğer eş anlamlı ifadeler: erkek masaj terapisti, erkek masajcı, (İngilizce) masseur
Masörde Bulunması Gereken Özellikler
Masörün el kol bacak ve ayağının sağlam olması gerekir, uzun çalışma süresine tahammül edecek kapasitede olmalıdır.
Bulaşıcı hastalıklar, cilt hastalıkları. Solunum ve dolaşım hastalıkları olmaması gerekir ve hatta Ahmet Hamdi Turgut’a göre görme vasfına da sahip olmalıdır.
Masör Zeki bilgili ve sürekli yeni bilgilerle kendini geliştirmesi gerekir.
Masörlük yapan kişi her iki cinse de masaj yaptığından yaptığı iş hem suiistimal etmeye hem de ettirmeye müsait bir meslektir. Bu yüzden masörün ciddi bir meslek ahlakına sahip olması gerekir
Masörlük mesleği yardımcı tıp branşıdır, hiçbir sapıklığa izin vermez ve aksi diğer suçlulara göre çok ağır cezalandırılır.
Masör sinirli olmamalıdır, sabırlı ve sinirlerine hakim olabilmelidir.
Genel kültür açısından kendini her konuda geliştirmeli konuşmak istemeyenle fazla konuşmamalı, konuşmak istemeyenle de her konuda konuşabilmelidir.
Meslek Ahlakı: Hekim ve masör meslektaşlarını kötülememeli ve müşterilerinin kendisine anlattığı bilgileri bir üçüncü şahsa anlatmamaları meslek ahlakı açısından çok önemlidir. Kendisine iş sağlayana komisyon vermemeli ve fazla para almak için lüzumsuz şeyler icat edip uygulamamalıdır.
Masörün Giyimi: Masörün tüm giysisi beyaz olmalıdır. Beyaz rengin özelliği kiri çok kolay göstermesi dolayısı ile çok sık yıkanarak temizliğinin sağlanmasıdır. Aynı zamanda da hastanede doktor ve hemşirelerinde giysileri beyazdır tıbbın yardımcı branşı olan masörlerin giysisi de beyaz olmalıdır. Pantolon bol ve rahat olmalı hareketi engellememeli, beyaz tişört ve kısa kollu gömlek masörü engellememeli, beyaz ve ortopedik bir ayakkabı veya yarım ayakkabı (Topuğu açık) olmalıdır, Spor sahasında ise beyaz eşofman ve beyaz bir ayakkabı olmalıdır.
Masörün Vücut Temizliği: Masör vücut temizliğine çok dikkat etmelidir sıcak günlerde sık sık banyo yapmalı oda sıcaklığını terlemeyecek düzeyde tutmalı ter hasta üzerinde iyi bir intiba bırakmaz. Ağız kokusu da bir masörde çekilecek şey değildir hele sarımsak gibi yada pastırma gibi keskin koku çıkartan şeyler yememelidir. Herhangi bir şey yemeden de ağız kokusu varsa kokuyu silici nane şekeri ve başka kokulu şekerler tavsiye edilir. Vücut kokusu varsa kokuyu silici bir parfüm kullanılabilir.
Masörün Elleri: Masör her masajdan önce ve sonra ellerini yıkamalı tırnaklarını kısa ve yuvarlak olarak kesmeli masaj esnasında tırnakları müşteri tarafından hissedilmemelidir. Masör ellerinde yara oluşmamasına çok dikkat etmelidir en büyük sermayesi olan ellerinden yaralanmamaya özen göstermelidir. Elleri temiz olsa da müşterinin yanında ellerini yıkamalıdır. Bu iyi bir intiba için gereklidir.